Click image for larger version  Name:	lucia.jpg Views:	2 Size:	49,5 KB ID:	606554
Door: Martine

Op sommige vrijescholen vieren ze op 13 december het Lucia feest.
De nacht van 12 op 13 december is de Lucianacht, deze nacht werd gezien als de langste nacht van het jaar en gevierd als een lichtfeest. Sint Lucia was een heilige martelares uit de derde eeuw. Voor ze na veel martelingen stierf bood ze haar verloofde haar ogen aan: symbool voor het zien van het licht. Ze is een lichtheilige, die licht en hoop brengt in de donkerste tijd van het jaar.

De traditie stamt uit het eeuwenoude midwinterlichtfestival. Het feest wordt vooral in Zweden en naburige landen gevierd: vroeg in de morgen de jongste dochter, in een lange witte jurk met een kaarsenkroon op, het gezin komt wekken met warme drank en Luciabroodjes: lussekatter. Ze komt samen met haar 'stjamgossar' ('sterrenkinderen', haar broertjes en zusjes) het licht brengen in de winterse duisternis. Er worden speciale Lucialiedjes bij gezongen.

Heilige Sint Lucia zij schonk barmhartigheid,
Haar stralend lichtend einde van hebzucht ons bevrijd,
van hebzucht ons bevrijd


Click image for larger version  Name:	sterrendragers.png Views:	4 Size:	126,9 KB ID:	606555

Op school mag één van de meisjes Lucia zijn. Ze gaat gekleed in een lange witte jurk met rode sjerp en een kaarsenkrans op haar hoofd de klassen rond met de Luciabroodjes en een warme drank. Andere kinderen mogen de sterrenkinderen zijn, tradioneel in een wit gewaad met een punthoed met een ster erop.

Click image for larger version  Name:	lucianoa.png Views:	1 Size:	105,5 KB ID:	606562
-Lucia, door Noa van Saskia-

Over Sint Lucia op het forum


~Martine Chandon Janssens - www.antroposofiekind.nl