Click image for larger version  Name:	image_3614.jpg Views:	1 Size:	31,7 KB ID:	615642
Door: Sanderijn

Veertig dagen voor Kerstmis begint de lichtjestijd met het eerste lichtfeest: Sint Maarten. We brengen dan een lichtje naar binnen om onze huizen te verlichten in de komende donkere tijd. Veertig dagen na Kerstmis sluiten we de lichtjestijd af met het laatste lichtfeest: Maria Lichtmis. We brengen dan het licht naar buiten, opdat de aarde wakker wordt en haar kiemkracht gaat tonen.

Maria Lichtmis is het feest van Moeder Aarde, van oorsprong een vruchtbaarheidsritueel werd zij door de katholieke kerk een feest ter ere van Maria. Meegebrachte kaarsen worden gewijd en ter ere van Maria aangestoken. De mis vindt plaats bij dit kaarslicht, vandaar het woord licht-mis. Maria en Moeder Aarde gaan samen in dit feest van licht, vruchtbaarheid, verzorging en kiemkracht.

Herkenbaar is waarschijnlijk het gevoel om na de Kerst, en vooral na Oud & Nieuw, de ramen open te gooien, alle kerstspullen op te ruimen, schoon te maken, op te ruimen en fris te beginnen met het nieuwe jaar. Het gebruik om de kerstboom tot en met het Driekoningenfeest te laten staan vraagt doorzettingsvermogen en wordt nog maar sporadisch gevolgd. Toch kan het goed zijn om de lichtjestijd nog even te rekken. De wintertijd is een tijd van stilte, van rijping. Het is de tijd waarin we kracht verzamelen om in de lente weer tot bloei te kunnen komen.

Het laatste lichtfeest kan op vele manieren worden gevierd, van heel klein tot heel groot. Het is, vooral in Noord Europa, gebruikelijk om met Maria Lichtmis pannenkoeken te eten. Het lezen, of voorlezen, van het sprookje van Vrouw Holle doet ons stil staan bij de aarde moeder die het goede beloont en het kwade bestraft. We kunnen de laatste gevonden herfstschatten naar buiten brengen. Een bekend ritueel bij het vieren van Maria Lichtmis is het omsmelten van de kaarsstompjes die we in de afgelopen lichtjestijd verzamelden. Deze kaarsenrestjes hebben we niet meer nodig nu het weer lichter wordt, en we smelten ze om tot drijfkaarsjes, of walnootbootjes, of kaarsjes die we buiten in de grond laten stollen opdat ze de wortelkindertjes wakker maken. Allemaal kleine manieren om stil te staan bij dit oh zo belangrijke jaarfeest.

De kinderen van de kleuterklas starten vandaag in de hal, net als met advent. Als de ouders afscheid hebben genomen gaan de kleuters in een lange slinger de klas in, waar een spiraal ligt. Een spiraal gemaakt van lappen in de kleuren van de lichtfeesten van Michael tot nu. Die spiraal ligt tegengesteld aan de adventsspiraal, we gaan nu weer naar buiten in plaats van naar binnen. Langs de spiraal staan alle jaartafelfiguurtjes van alle feesten, Joris en de draak, de pompoenen van Sint Maarten, Sinterklaas etc. In het midden een tafel vol met potjes met lichtjes. De kleuters lopen een voor een de spiraal en halen uit het midden een potje met lichtje op.
Met die potjes op schoot zingen ze de favoriete liedjes van de jaarfeesten die geweest zijn (vooral de Sinterklaasliedjes zijn een hit dan). Daarna brengen ze hun lichtjes naar buiten en zetten ze ergens in de tuin neer zodat de wortelkindertjes wakker kunnen worden. Een prachtig ritueel om de lichtjestijd af te sluiten en de aarde wakker te maken.

Click image for larger version  Name:	image_3615.jpg Views:	1 Size:	37,0 KB ID:	615643

Click image for larger version  Name:	image_3616.jpg Views:	1 Size:	35,2 KB ID:	615644

Thuis vierden wij afgelopen zondag al de andere kant van dit jaarfeest: het wakker worden van de aarde en de kiemkracht die daaruit voortkomt. Ik vulde een oude springvorm met aarde en heel veel bloemenzaadjes. De kinderen maakten een tekening, de volwassenen schreven een wens op een papiertje. Een wens die voortkomt uit de idee?n en plannen die in de stille winterrijd diep in ons hebben liggen rijpen. Deze tekeningen en wensen begroeven we in de aarde, en we plantten er een mooie Narcissenbol op.

Click image for larger version  Name:	image_3617.jpg Views:	1 Size:	60,9 KB ID:	615645

Click image for larger version  Name:	image_3618.jpg Views:	1 Size:	59,9 KB ID:	615646

Als laatste staken we de laatste adventskaarsjes in de aarde en brandden deze op. Als de aarde warmer wordt breng ik de bak naar buiten, verwijder de springvorm en geef onze wensen en kiemen een mooi plekje in de tuin. Ik hoop dat samen met de zaadjes en bollen ook onze wensen mogen rijpen en tot bloei komen.


~Sanderijn van Vliet-Besterveld - www.antroposofiekind.nl