Click image for larger version  Name:	Pannenkoeken.jpg Views:	1 Size:	42,5 KB ID:	617517
Door: Angela

Sanderijn schreef al een prachtig stuk over de betekenis van Maria Lichtmis en hoe zij en haar gezin dit thuis vormgeven.
Hierin geeft ze aan dat het – vooral in Noord-Europa – traditie is om pannenkoeken te bakken tijdens Maria Lichtmis. “Geen vrouwtje zo arm, of met Lichtmis maakt ze haar pannetje warm.” Een eeuwenoud gezegde; een eeuwenoude traditie. Maar waarom?
Ik vond het een mooie uitdaging om op zoek te gaan naar de achtergrond hiervan. Tijdens deze zoektocht ben ik meerdere theorieën tegengekomen.

Na Sint Maarten, Sinterklaas, Advent, Kerst en Driekoningen hebben we veel kaarsstompjes over. Deze restjes gebruiken we om nieuwe kaarsen te maken voor het laatste lichtjesfeest in een rij; Maria Lichtmis. Het idee is dat door het lengen der dagen, minder kaarsen nodig zijn. Zo werd dit ook gedaan met alle restjes bloem. Het was gebruikelijk om het overschot weg te werken, zodat er weer ruimte was voor de nieuwe oogst.

Een ander geluid is dat alle boter en eieren opgemaakt moesten worden, zodat het niet zou bederven. Vanaf 2 februari wordt het immers warmer en er waren destijds nog geen koelkasten.
En weer een andere aanleiding; na Maria Lichtmis volgt Aswoensdag, het begin van de 40 dagen durende Vastentijd, die loopt tot en met Paaszaterdag. Pas met Pasen worden weer eieren gegeten. Daarom worden tijdens Maria Lichtmis de laatste eieren gebruikt voor de pannenkoeken.

Maria Lichtmis valt tegelijk met Imbolc. Imbolc is een lichtjesfeest met Keltische oorsprong. De Kelten vierden het lengen van de dagen, vruchtbaarheid en wedergeboorte; de lente. De lente waarin de zon in kracht toeneemt en de aarde weer zal verwarmen. De lente waarin nieuw leven ontwaakt. De Kelten bakten platte, ronde broden die symbool stonden voor de zon.
Zo zouden ook warme, ronde, goudgele pannenkoeken een verwijzing zijn naar de toenemende kracht, vorm en kleur van de zon.

Tegenwoordig leven we in een tijd van overvloed. Bloem is altijd voorradig en we kopen het wanneer we nodig hebben. Koelkasten houden gedurende het hele jaar onze eieren en boter koel en 40 dagen vasten tot Paaszaterdag doen steeds minder mensen. Toch blijft het een mooie traditie om met Maria Lichtmis pannenkoeken te eten. Al is het alleen al om de bewustwording dat het lichter en warmer wordt. Dat we de donkere dagen voelbaar achter ons kunnen laten en het licht - de warme, goudgele, ronde zon - meer gaan zien. Pannenkoeken eten is een mooi, jaarlijks terugkerende traditie om het voorjaar te vieren!

Zelf kiezen wij ervoor om een aantal elementen van Maria Lichtmis samen te laten komen in een pannenkoekentaart. We stapelen pannenkoeken op een mooi bord, maken een gaatje voor een kaarsenhoudertje en steken daar een zelf getrokken kaarsje van stompjes in.

Fijne Maria Lichtmis en eet smakelijk!


~Angela - www.antroposofiekind.nl