Click image for larger version

Name:	Wintertafel.jpg
Views:	332
Size:	31,6 KB
ID:	666553
Door: Sanderijn

In de antroposofische wereld is het heel normaal: een seizoenstafel bijhouden. Maar het versieren van je huis, hoekjes maken om de stemming van het jaargetijde te laten zien, sfeer creëren door middel van seizoensproducten, dat zie ik overal om me heen gebeuren.
Wij volgen de seizoenen en de jaarfeesten, met een paar hele duidelijke ijkpunten in het jaar. De beginnende lente, met frisse zachte kleuren en bloemknoppen, de adventstafel met de opbouw van het Paradijs, de herfsttafel met Sint Joris en de Draak. Maar dan komt de winter. Lang niet altijd hebben wij in Nederland een echte winter met kou, ijs en sneeuw. Vaak wel wat natte sneeuw, een paar hagelbuien, een paar dagen vorst en dan ineens weer de dooi. En bovendien willen we met zijn allen altijd dat de winter eerder begint dan hij doet. We willen een witte kerst, en in februari zijn we al klaar voor de lente. En dan is het elke keer opnieuw een dilemma: volg ik de natuur of verbeeld ik de natuur.

Voor het volgen van de natuur valt heel wat te zeggen. Het voelt een beetje raar om voluit Koning Winter op de seizoenstafel te zetten als het buiten de warmste december ooit is. En toch ben ik na de Kerst begonnen de winter in huis te halen. Juist met jonge kinderen vind ik het belangrijk dat ze het wintergevoel mee krijgen.

Click image for larger version

Name:	Wintertekst 1.jpg
Views:	52
Size:	15,0 KB
ID:	666554

Met de herfst neemt de natuur afscheid, de aarde wordt door herfststormen schoongeveegd, de herfst is vol vruchtbare krachten die zich bundelen om het volgende jaar van zaden en compost te voorzien. Overal verkleurende rottende bladeren die door wormen en andere diertjes de grond in worden gewerkt om daar hun kracht af te geven. Paddenstoelen, kastanjes en andere boomvruchten zijn overal te vinden om de dieren van voedsel te voorzien, en belangrijker nog: de aarde van nieuw leven.

De winter is een tijd van rust. En die rust is de tijd om te denken, ideeën op je in te laten werken en uitkristalliseren. Ondergronds gebeurt er van alles, zowel in de natuur als in onszelf. Wit, fris, koud.

Click image for larger version

Name:	Wintertekst 2.jpg
Views:	51
Size:	20,2 KB
ID:	666555

De winter vraagt er om zelf het licht en de warmte te creëren. Deze tijd heeft de aarde nodig om zich klaar te maken voor het voorjaar, zoals we als mensen deze tijd ook nodig hebben om het oude jaar af te schudden en met schone lei te beginnen aan een volgend jaar. De winter overslaan geeft onrust.

Zeker jonge kinderen kunnen goed uit de voeten met de verbeelding van de winter. Ook als het buiten nog herfstig is, kunnen we de winter al in onszelf oproepen.

Click image for larger version

Name:	unox.jpg
Views:	52
Size:	46,8 KB
ID:	666556

Ik ben zachtjesaan begonnen. Het is nog geen Driekoningen, Jozef en Maria staan nog in de stal, de transparantsterren sieren nog de ramen. De kerstboom mag nog een paar dagen blijven staan. Toch groeit de behoefte om het huis leger te maken, om ruimte te creëren. In huis en in mijn hoofd. Om de winter naar binnen te brengen.

Ik hing de rookworst weer op, het is toch wel weer voor verwarmend voedsel. Ik hing de ijskristallen naast de transparanten voor het raam. En na Driekoningen wordt de adventstafel een wintertafel.

We brengen rust in huis, structuur, soberheid en helderheid.


~Sanderijn van Vliet-Besterveld - www.antroposofiekind.nl